We zijn inmiddels bijna 1,5 jaar onderweg met de vernieuwde AVG wetgeving. Voldoe jij aan alle eisen? Wist je dat de boete op kan lopen tot maximaal € 20.000.000, - of 4% van je wereldwijde omzet als je je niet houdt aan de nieuwe privacywetgeving?
De AVG wetgeving geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personen en personeel. Naast de NAW-gegevens vallen ook gegevens gekoppeld aan IP-adressen en cookies onder de AVG wetgeving. Ook als je niet weet wie er schuilgaat achter deze gegevens, moet je ze als privacygevoelig behandelen. De AVG dwingt ondernemers tot meer actie en maatregelen. De nadruk van de AVG wetgeving ligt op het aantonen dat je je aan de wet houdt. Wil je weten of jij voldoet aan de nieuwe wetgeving? Controleer dit aan de hand van de volgende 6 stappen.

1. Bewustwording
Zorg ervoor dat iedereen die werkzaam is binnen je organisatie bekend is met de nieuwe privacyregels. Vergeet niet om dit te registreren zodat je aan kunt tonen dat iedereen op de hoogte is van de eisen van de AVG wetgeving.

2. Recht op inzage
Wees ervan bewust dat personen of bedrijven het recht hebben op inzage van zijn of haar gegevens. Ook hebben personen het recht op verwijdering of correctie. Deze vragen kun je als organisatie krijgen.

3. Waar worden persoonsgegevens voor gebruikt?
Als organisatie moet je inzichtelijk hebben waar welke persoonsgegevens voor worden gebruikt. Ook moet je aantonen wat het doel is en waar deze gegevens worden opgeslagen én wie er toegang hebben tot deze gegevens.

4. Datalekken moet je melden
Zorg ervoor dat je een procedure hebt omschreven waarin je vastlegt hoe en wanneer datalekken geregistreerd worden. Daarnaast moet je datalekken altijd registreren en melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Soms moet je datalekken ook melden bij de betrokkenen.

5. Verwerkersovereenkomst
Zorg ervoor dat je een verwerkersovereenkomst hebt met alle leveranciers of andere organisaties die persoonsgegevens voor jouw bedrijf verwerken. Deze moeten allemaal voldoen aan de AVG-wetgeving.

6. Toestemming om gegevens op te slaan
De nieuwe AVG-wetgeving zorgt ervoor dat je niet zomaar persoonsgegevens mag verwerken. De AVG kent 6 grondslagen voor het verwerken van persoonsgegevens. Voldoe je hier niet aan? Dan mag je ook geen persoonsgegevens verwerken.

Meld je aan!
Wil je laten toetsen of je ICT omgeving voldoet aan de AVG wetgeving? Maak een afspraak voor de gratis Data Protection Impact Assessment (DPIA). Met dit assessment brengen we de risico’s van gegevensverwerking voor je in kaart. Neem contact op met Amerion IT via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 053 – 2100 200.

Amerion IT Logo

 

Copyright & Design
© Amerion IT B.V. - 2024

onderdeel van:

InventIT Logo

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

053 - 2100 200

Ma t/m Do 08:00 - 21:00
Vrijdag        08:00 - 18:00

Teamviewer Remote Support Logo