10 dingen die je moet weten voor je Windows 10 installeert

op .

Windows 10 Het is een mooie kans om je pc een opfrisser te geven, Microsofts aanbod van een gratis upgrade naar Windows 10. Maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten, variërend van de geschiktheid van je systeem tot de privacy-implicaties.

Het downloaden van en upgraden naar Windows 10 heeft tot nog toe niet tot grote problemen geleid, althans niet tot problemen die tot grote koppen op websites hebben geleid. Daarbij kan een rol spelen dat de Widnows Insiders eerst aan de beurt waren; die hadden als testers eerder al ervaring met proefversies van Windows 10. Maar er zullen zeker ook niet-testers zijn die de download hebben weten te forceren.

Er zijn in ieder geval een aantal zaken waar je op moet letten, wanneer je Windows 10 downloadt en installeert:

19 maatregelen om websites veilig te maken

op .

Website beveiligiing 460 websites van een steekproef van 1000 Amerikaanse websites bleken bij onderzoek kwetsbaarheden te bevatten die voor de uitbater zelf en zijn bezoekers een risico opleveren. De Online Trust Alliance adviseert naleving van 19 'best practices'.

De Online Trust Alliance onderzocht een steekproef van websites die worden uitgebaat door grote Amerikaanse organisaties in de retailsector, de bankensector en de Amerikaanse overheid, door sociale mediabedrijven, nieuws- en mediabedrijven, bedrijven die actief zijn op het vlak van Internet of Things (IoT) en leden van de Alliantie zelf.

De resultaten stemmen niet vrolijk. Slechts 44 procent voldoet aan de eisen: 80 procent van de maximaal te behalen punten, en in geen enkele categorie minder dan 55 procent van de te behalen punten.

Office wordt gratis voor Android smartphones

op .

Microsoft Microsoft heeft besloten om zijn Office apps gratis beschikbaar te stellen aan gebruikers van een Android smartphone.

Android is daarmee het laatste grote platform waarvoor nu een gratis app met de Office-modules Word, PowerPoint en Excel beschikbaar komt. Eerder dit jaar kwamen de apps al beschikbaar voor tablets die werken onder Android.

Net als Apple

De apps lijken heel sterk op de software die Microsoft al had uitgebracht voor de iPad en de iPhone. Teksten en presentaties kunnen worden bekeken en bewerkt op de telefoon.

Windows Server 2003 nog erger hoofdpijndossier dan Windows XP

op .

Microsoft Ruim 12 procent van de Nederlandse bedrijven met ten minste 50 medewerkers heeft nog servers staan met Windows Server 2003, dat nog een maand te gaan heeft.

Op 14 juli aanstaande stopt het onderhoud aan Windows Server 2003. Vanaf die datum brengt Microsoft ook geen patches meer uit voor de 2003-variant van Windows Server, waarschuwt het nog eens de honderden bedrijven heel kort op de end-of-life-datum zitten met hun migratie of die niet gaan halen. Voor de bedrijven met ten minste 50 medewerkers komt dat aantal in de buurt van de 2000. Hoeveel wat kleinere bedrijven nog met Windows Server 2003 draaien, is niet bekend. Ook is niet bekend hoeveel servers nog onder Windows Server 2003 draaien.

Windows 10 maakt anti-virussoftware effectiever

op .

Windows 10 Microsoft introduceert in Windows 10 een nieuwe techniek die het malware-ontwikkelaars moeilijker maakt om de anti-virussoftware te omzeilen. Het heeft daarbij wel de medewerking van applicatie-ontwikkelaars nodig.

De extra horde bestaat uit een module die de anti-virussoftware kan aanroepen op het moment dat de kwaadaardige code zijn gezicht laat zien. Want alle trucs die hackers uit de kast halen om hun waar te verbergen kunnen niet vermijden, dat de code in leesbare vorm aangeboden moet worden aan de verwerkingsengine.