Opgelicht: 'Pas op voor openstaande FTP-servers'

op .

FTP-serversHet tv-programma Opgelicht?! waarschuwt kijkers vanavond voor openstaande FTP-servers die kwaadwillenden toegang bieden tot gevoelige informatie.

Het probleem zit in externe netwerkschijven die slecht geconfigureerd zijn en niet beveiligd kunnen worden. Op deze schijven draait nogal eens een FTP-server zonder dat de gebruikers dit weten. Als die schijven inclusief FTP-server gekoppeld worden aan routers die informatie doorsturen via de FTP-server, ontstaat een beveiligingsprobleem. Door verkeerde instellingen kan de FTP-server bijvoorbeeld port 21 open zetten.

Daar komt dan nog bij dat met FTP-zoekmachines tamelijk eenvoudig op openstaande FTP-servers gezocht kan worden naar gevoelige gegevens. Vertrouwelijke informatie zoals inloggegevens kunnen zo worden gestolen waardoor toegang tot het netwerk eenvoudig is.

Volgens beveiligingsexperts waarmee Opgerlicht?! samenwerkt, bestaat dit lek al jaren.

Opgelicht?! werkt samen met alle internetproviders om de eigenaren van zo'n 10.000 kwetsbare harde schijven te benaderen en te waarschuwen zodat ze het lek kunnen dichten.Bron: www.automatiseringgids.nl