Zonder Windows 10 Update for Business geen moderne browser

op .

Windows 10Microsoft-klanten krijgen met Windows 10 een nieuwe browser die moderner oogt en beter presteert. Maar die browser is niet beschikbaar voor bedrijven die op de traditionele manier willen updaten.

Gartner meldde eerde deze week dat klanten die kiezen voor de Long Term Servicing Branch van Windows 10, niet in aanmerking komen voor Edge ('the browser formerly known as Spartan'). Microsoft heeft dat bericht nu bevestigd aan Microsoft-watcher Mary Jo Foley. Wie ervoor kiest alleen beveiligingspatches en reparaties door te voeren, en dan nog in een zelf gekozen tempo, zit voor de duur van zijn Windows 10-contract vast aan Internet Explorer 11. Die variant van IE levert Microsoft nog mee met Windows 10 voor organisaties die daar behoefte aan hebben voor legacy-applicaties.

Zegslieden bij Microsoft lieten Foley weten dat de reden voor die beslissing is, dat Microsoft verwacht juist voor Edge regelmatig nieuwe functies en aanpassingen door te voeren. Het heeft dan niet veel zin om zo'n applicatie te leveren aan organisaties die ervoor kiezen om juist nieuwe functies en aanpassingen niet door te voeren.

Apps kunnen op termijn ook problemen opleveren

Dat roept bij Foley terecht de vraag op, of er nog andere onderdelen in Windows 10 zitten die Microsoft niet gaat leveren aan organisaties die de traditionele greep op patches niet los willen laten. Volgens Gartner-analist Michael Silver lijkt het er niet op dat dat het geval is. Maar organisaties die voor de Long Term Servicing Branch kiezen, moeten er wel rekening mee houden dat hun versie van Windows 10 op termijn af kan gaan wijken van de gangbare versie. Consequentie daarvan kan zijn dat modernere apps uit de Windows Store niet kunnen draaien op hun infrastructuur. Dat kan ook gelden na een update van apps die aanvankelijk wel werkten.Bron: www.automatiseringgids.nl