Windows 10 maakt anti-virussoftware effectiever

op .

Windows 10Microsoft introduceert in Windows 10 een nieuwe techniek die het malware-ontwikkelaars moeilijker maakt om de anti-virussoftware te omzeilen. Het heeft daarbij wel de medewerking van applicatie-ontwikkelaars nodig.

De extra horde bestaat uit een module die de anti-virussoftware kan aanroepen op het moment dat de kwaadaardige code zijn gezicht laat zien. Want alle trucs die hackers uit de kast halen om hun waar te verbergen kunnen niet vermijden, dat de code in leesbare vorm aangeboden moet worden aan de verwerkingsengine.

Microsoft introduceert in Windows 10 het AntiMalware Scan Interface (AMSI) om malware op dat moment te kunnen betrappen. Via die module kunnen applicaties en diensten die op Windows 10 draaien, de aanwezige anti-virussoftware aanroepen om code te inspecteren op het moment dat die zijn ware gezicht moet laten zien. Deze techniek is in eerste instantie ontwikkeld voor de scripting-engines die in Windows 10 zijn ingebouwd. Maar volgens principal software engineer Lee Holmes hoeft het daar niet bij te blijven. AMSI kan ook ingezet worden om bijvoorbeeld instant messages met virussen te onderscheppen, of computerspelletjes plug-ins te laten controleren op narigheid voordat deze worden geïnstalleerd.

Nadeel is wel dat dit de medewerking van de applicatie-ontwikkelaars vraagt; die moeten hun applicaties daarvoor aanpassen. En dat geldt ook voor de leveranciers van anti-virussoftware.

Meer details over AMSI zijn te vinden op het Microsoft Malware Protection Center-blog.Bron: www.automatiseringgids.nl